Wednesday, January 5, 2011

Printer

Arvutitehnikas on printer seade, mis toodab teksti või graafikat elektrooniliselt salvestatud dokumentidest füüsilistele meediakandjatele, nagu paberile või kilele. Enamasti mõeldakse printeri all arvutist sõltuvat lisaseadet, kuid uuemad printerid saavad hakkama ka ilma arvutita. Vanasti toimus andmevahetus arvuti ja printeri vahel paralleelportide, tänapäeval enamasti USB kaabli kaudu. Mõnedel printeritel, tuntud kui võrguprinteritel, on sisseehitatud võrgukaart, tüüpiliselt traadita ja/või ethernetil põhinev ning neid saavad kasutada tööks kõik selle konkreetse võrgu kasutajad. Tavakasutajatele mõeldud printerid on tihti võimelised toetama korraga nii võrgukasutajaid kui otsekasutajaid. Lisaks suudavad uuemad printerid lugeda infot otse mälukaardilt sisseehitatud mälukaardilugeja abil, USB mälupulgalt või suhelda digitaalkaamerate ja skanneritega. Mõned printerid on ühendatud otse skanneri ja/või faksimasinaga ühtseks süsteemiks, et toimida nagu koopiamasin. Printereid, mis omavad lisaks printimisele veel omadusi nagu skaneerimine või paljundamine, nimetatakse tihti kontorikombainideks.


Laserprinter prindib kiiresti kõrgekvaliteedilist teksti ja graafikat. Nagu ka digitaalsed koopiamasinad ja kontorikombainid, laserprinterid kasutavad kserograafilist printimisprotsessi, kus väljastatav materjal on toodetud laserkiire otsese skänneerimise kaudu üle kogu printeri fotoretseptori. Laserprinterid on tänapäeval enimkasutatavad laiatarbeprinterid. Laserkiir projekteerib pildi prinditavast lehest elektriliselt laetud trumlile, mis on kaetud seleeniga või, moodsates printerites tavapärasema orgaanilise fotokonduktoriga. Fotokonduktor eemaldab laengu kohtadest, mis on valgusele avatud. Kuiva tindi (tooneri)elektrostaatiliselt laetud osakesed jäävad trumli laetud alade peale. Seejärel prindib trummel kujutise paberile otsese kontakti ja kuumusega, mis põletab tindi paberile.


Vedeltindiprinter on printeritüüp, mis loob paberile kujutise tilgutades sinna erineva suurusega tinditilku. Tindiprinterid olid enne laserprintereid kõige tavapärasemad printerid. Tindiprinteri mudeleid tehakse alates väikestest ja odavatest tavatarbijatele mõeldud kuni suurte professionaalsete masinateni.


Tahke tindi printerid on teatud tüüpi termoprinterid. Nad kasutavad tahkeid, küünlavaha meenutavaid, CMYK-värvi tindipulki, mis sulatatakse ja juhitakse piesoelektrilistesse printeripeadesse. Printeripea piserdab tindi pöörlevale, õliga kaetud trumlile. Seejärel rullub paber üle trumli, tänu millele jääb kujutis paberile. Tahke tindi printereid kasutatakse tavaliselt värviliste kontoriprinteritena. Tahke tindi printer sobib suurepäraselt printimiseks kiledele ja muudele mittepoorsetele materjalidele. Tahke tindiprinteriga saab väga häid printimistulemusi. Jooksvad ja soetamiskulud on laserprinteritega sarnased. Selle tehnoloogia miinuseks on suur energiakulu ja pikk soojenemisaeg külmstardil. Samuti kurdavad mõned kasutajad, et prinditud tulemusele on raske kirjutada, kuna vaha kipub pastaka tinti tõrjuma.


Materjalid:
http://et.wikipedia.org/wiki/Printer

No comments:

Post a Comment