Sunday, October 17, 2010

protsessori essee

CPU ehk inglise keeles Central Processing Unit on arvuti aju. See on arvuti kõige tähtsam osa, mis tegeleb programmide poolt antud juhiste täitmisega. Protsessorite kuju, disain ja kasutusala on aastate jooksul drastilisi muutusi näinud aga nende põhifunktsioon on samaks jäänud. Varajased protsessorid tehti tihti ühekaupa ainulaadsetele arvutitele, aga aastate jooksul mindi selliselt kallilt tootmismeetodilt üle masstootmisele. See trend sai alguse mikrokiipidega samal ajal. Peale seda on protsessorid aina väiksemaks muutunud kuni nanomeetriteni. Nende järjest väiksemaks muutudes on nad jõudnud tänapäeval pea igale poole.
Aja jooksul on CPU võtnud uue tähenduse. Varem tähendas CPU mitut kiipi mis töötasid koos aga microprotsessori tekkega ja selle suure eduga kutsutakse CPUks ainult mikroprotsessoreid,mis on ainult ühel kiibil. Kuna prsonaal arvuti fenomenaalsele edule on need nüüd kõige levinumad.
Tehnoloogia arengu tõttu on järjest väiksemaid transistoreid suudetud toota, mille tõttu saab järjest rohkem transistoreid mikrokiipi panna. Selle tõttu on protsessorite reaktsioonide aeg järjest väiksemaks muutunud ja võimsus suurenenud. Arvuti kella kiirus on tänapäeva arvutitel väga palju paranenud varasematega võrreldes. Esimene protsessor töötas 2 MHz ja präegu on kõige kiirem protsessor 5,2 GHz, rääkimata mitmetuumalistest millel on präegu on kõige rohkem 8 tuuma kokku pandud.
Tulevikus arvan ma, et Protsessorid jäävad järjest väiksemaks kui mindakse üle ränilt süsinikule. Tuumade arv kasvab veelgi.

No comments:

Post a Comment